Taktički razvoj

Postići uspeh u tenisu znači znati nositi se sa situacijom i imati rešenje za situaciju u kojoj se igrač nalazi u meču. Zbog toga je izuzetno važna raznovrsnost taktičkih opcija. Na takmičarskom nivou je neophodno raditi na razvoju strategije i taktike kako bi igrači mogli da prepoznaju određenu situaciju i donesu adekvatnu odluku.

Plan igre

Stvoriti plan igre je od krucijalne važnosti za uspeh. U našem taktičkom programu, igrač savladava različita taktička rešenja, od osnovnih do kompleksnih prema definisanim planovima.

Uz razvoj ovakvih rešenja, učimo igrače kako da prepoznaju slabosti protivnika i kako da izbegavaju njegova oružja.

Takođe, učimo ih da koriste svoje snage i prednosti što je moguće više u meču.

Učenje taktike je postavljeno kroz zadatke koje igrač treba da savlada. Pored ideje, donošenje odluke za uspešno izvođenje zadatka učimo igrača kojom tehnikom udarca treba da se služi kako bi uspešno izveo taktički zadatak. Zapravo, naš taktički razvoj podržava razvoj tehnike koji omogućuje igraču da bude uspešan.

Interesantan deo programa taktičke obuke jeste i anticipacija. Kada se savlada, igračima omogućuje da predvide sledeću poziciju loptice pre protivnikovog udarca. Tačnije,veština anticipacije omogućuje igraču da uzvrati na odgovarajući način.

Veoma bitan deo taktičke obuke jeste i sposobnost igrača da skautira svoje protivnike. Kada nauči skautiranje, igrač je sposoban da stvori značajno uspešniji plan igre, kao i da prepozna na kojim elementima igre treba da se posveti kroz svoj dalji razvoj.

U svakom teniskom meču postoje tačke preokreta. Iz tog razloga kroz edukaciju učimo igrače da prepoznaju te situacije i preuzmu momentum meča koji ih čini da budu dominantni u odnosu na protivnika i postignu pozitivan rezulatat.